2023 – Partnerægdonation skal lovliggøres i Norden

I Norden er fertilitetsbehandlingen er partnerægdonation ikke lovligt, hvis der ikke er en sundhedsfaglig begrundelse. 

Hvis to kvinder eller personer med livmoder og æggestokke ønsker børn sammen, så skal der også være en sundhedsfaglig begrundelse, hvis den ene gerne vil være gravid med den andens æg. Det betyder, at hvis parret ønsker biologiske børn fra begge, så skal de begge to gå gennem en graviditet eller tage til udlandet for at få behandlingen. 

Der er mange gode grunde til at folk ønsker lovliggørelse af partnerægdonation. Mange homoseksuelle, som ønsker børn, ville ønske, at de bare kunne ordne tingene derhjemme i soveværelset, ligesom en stor del af heteroseksuelle par. Det er biologisk umuligt, men for homoseksuelle kvinder og personer med livmoder og æggestokke er der partnerægdonationen som mulighed. Ved partnerægdonationen vil begge bidrage til en graviditet, og det vil gavne alle parter i den kommende familie. Ikke alle kvinder og personer med en livmoder og æggestokke kan se sig selv være gravid, men vil måske gerne have biologiske børn. Hvis en kvinde får noget medicin, som muligvis vil skade et foster, men æggene ikke fejler noget, og hun ønsker at blive biologisk mor, så ville hendes samlever kunne bære barnet på trods af at den gravide kvinde selv har gode æg. 

Når selve behandlingen i princippet allerede finder sted i Danmark (når der er sundhedsfaglig begrundelse) og der er mange vestlige lande, hvor det er lovligt og helt almindeligt, så er det på tide at ændre den danske lovgivning, så den følger med tiden. 

Ungdommens Nordisk råd mener derfor: 

  • At man skal lovliggøre partnerægdonation i Norden.