2021 – De nordiske lande skal arbejde for en bedre sportsverden

De nordiske lande er gået ind i kampen for at sports-bh ’er og bikinibukser, ikke skal være uniformen for vores beachvolley og beach-håndboldspillere. Nu er det på tide, at de også tager kampen op, imod den rådne kultur der er flere steder i sportsverdenen. For kan de nordiske lande virkelig deltage i en sportsbegivenhed, der er så plaget af korruption og menneskerettighedskrænkelser som VM i Qatar? Det eneste rigtige svar er nej.

Når fodbold-VM i Qatar fløjtes i gang 21. november 2022, vil forberedelserne – ifølge flere kilder – have kostet flere end 6.500 menneskeliv. Hvis tilskuerne til VM i Qatar skulle holde ét minuts stilhed for hver arbejder, der var omkommet under forberedelserne, skulle de første 44 kampe derfor spilles på et tavst stadion.

Hundredtusindvis af fattige migrantarbejdere fra lande som Indien, Nepal og Bangladesh er kommet til Qatar for at arbejde på byggepladserne forud for VM i 2022 ifølge ITUC (Internationale Trade Union Confederation, red.), den internationale sammenslutning af fagforeninger.

I håbet om at få et fast, lønnet arbejde betaler mange gæstearbejdere tusindvis af dollars for overhovedet at kunne komme ind i Qatar. Det betyder, at mange starter deres ophold i ørkenstaten med en enorm gæld, de først skal betale af, før de kan begynde at tjene penge. Derfor er de reelt fanget. Flere migrantarbejdere har oplevet at få inddraget deres pas og tilbageholdt løn, så det har været umuligt for dem at forlade landet. En praksis, der efter vores bedste overbevisning er rendyrket slaveri.

Dertil skal man lægge tvunget arbejde i 40-50 graders varme fra tidligt om morgenen til sent om aftenen, en ussel mindsteløn på 200 dollars om måneden og uhumske sanitære forhold, der har været særligt problematiske under coronakrisen. Forhold, som mange ikke overlever.

Det er absurd, at FIFA og det internationale samfund blot ser til, mens Qatar – verdens suverænt rigeste land pr. indbygger – udsætter fattige gæstearbejdere for tvangsarbejde og dødelige arbejdsforhold. Qatar har lovet bod og bedring, men indtil videre har der ikke været andet end løgn, svindel og bedrag. Det kan de nordiske lande og EU simpelthen ikke stå model til. Når historien om VM i Qatar skal skrives, skal vi som nationer kunne se os selv i øjnene. Det kan vi ikke, hvis vi deltager i en fodboldfest, der foregår i skyggen af tusindvis af tabte menneskeliv og endnu flere ødelagte skæbner.

Fodboldforbundene har ad flere omgange besøgt Qatar og kritiseret de åbenlyse brud på menneskerettighederne i samarbejde med fagforeninger og Amnesty International. Det er sådan set godt. Men strategien med at føre ’kritisk dialog’ har en grænse, der for længst er overskredet. En tyrannisk diktator som emiren af Qatar lytter ikke til kritisk dialog. Det eneste, han har respekt for, er fordømmelse og masseboykot af slutrunden. Det er på tide at tage langt hårdere midler i brug.

UNR opfordrer til:

  • At de nordiske lande boykotter VM i Qatar og alle fremtidige sportsevents med overtrædelser af menneskerettigheder i forbindelse med afholdelse af eventet.
  • At de nordiske lande offentligt kritiserer menneskerettighedskrænkelser og slavearbejde i forbindelse med VM i Qatar 2022.
  • At de nordiske lande indfører økonomiske sanktioner imod Qatar.
  • At de nordiske lande med trusslen om boykot presser på for at FIFA flytter VM til en anden lokation.