2022 – Strengere krav till modebranchen

Den nordiske ungdom mener, at det er på tide at gøre op med det urealistiske billede af kroppen, som visse dele af modelbranchen skaber. At udsætte mennesker, og især unge, for normgivende og urealistiske billeder af kroppe kan føre til dårligt selvværd, der kan påvirke en sund levevis. Udover at skabe et forvrænget billede af kroppen, så skader det især modellernes arbejdsforhold på de modelbureauer, som har så skrappe krav til modellens vægt og kropsform, at modellen er nødsaget til at sulte sig. Kravene skal selvfølgelig også gælde ved overvægt. Kravene til modebranchen skal derfor skærpes.

På denne måde sikres det, at modeller, som er naturligt tynde eller kraftige, men stadig sunde fortsat kan arbejde i modelbranchen. Det sikrer også, at modelbranchen er nødt til at hyre modeller, der ikke har en usund krop, men er i stedet nødt til at efterstræbe, at deres ansatte modeller lever sundt.

Vi mener, at:

  • At når en model hyres, skal der med ansættelsen være en lægeerklæring fra modellens egen læge betalt af arbejdsgiveren, der godkender modellens sundhed.
  • At modeller også til lignende arbejdsgiverbetalte tjek hos egen læge årligt.
  • At alle reklamer der har retouchet deres modeller tydeligt skal reklamere det, så det følger etter Norges modell med at all reklame der en kropps fasong, størrelse eller hud er endret ved retusjering eller annen manipulering, skal merkes med et standardmerke.