2021 – Norden skal være klar til kunstig intelligens

Kunstig intelligens er et hurtigt voksende område med enorme muligheder. Samtidig ser UNR, at kunstig intelligens også kommer med et stort ansvar. Vi har tydeligt set hvordan, kunstig intelligens har bidraget til at underminere demokratiske processer, såsom valget i USA og Storbritanniens beslutning om at forlade EU. Derudover er det dybt bekymrende, hvordan Deep Fake videoer gør produktionen af propaganda nemmere end nogensinde før og gør det svært at skelne mellem virkelighed og fiktion.

Verden sættes på prøve med hensyn til sikkerhed gennem den øgede trussel for cyberangreb. De nordiske lande må samarbejde for at hindre sikkerhedsbrud som følge af cyberangreb. Sådanne brud kan for eksempel være uautoriseret tilgang til sensitive oplysninger. Så ser vi at enkelte lande har vist vilje til at forsøge at påvirke folkemeninger og demokratiske valg med at misinformere befolkningen. Falske nyheder er en stor udfordring som intet land kan løse helt på egen hånd. Norden må holde cybersikkerhed på dagsorden og sørge for at sikre både offentlige ressourcer og enkelt indbyggernes. Udviklingen på området er så hurtig, at man kan aldrig sige at være færdig med dette arbejde.

UNR opfordrer de nordiske lande til:

  • At etablere et samarbejdsorgan med fokus på kunstig intelligens
  • At arbejde for nemmere deling af relevant data med henblik på at designe mere effektive forretningsmodeller
  • At de nordiske lande garanterer opkvalificering og efteruddannelse til de medarbejdere der fyres som følge af udviklingen af kunstig intelligens
  • At arbejde for at virksomheder integrerer kunstig intelligens i deres operationer eller forretningsmodeller med sigte på at aflaste deres arbejdere for manuelt arbejde og udvikle mere effektive arbejdspladser med sunde arbejdsmiljøer og gode arbejdsforhold for deres ansatte
  • At lægge en strategi for cybersikkerhed som sikrer nordisk infrastruktur mod cybertrusler, styrker essentiel infrastruktur og gør cybersikkerhed tilgængelig for alle borgere, virksomheder og myndigheder.