2023 – Skydda yttrandefrihet och mänskliga rättigheter

Sedan den brutala terrorattacken som Hamas begick mot oskyldiga israeliska medborgare den 7 oktober, har den israelisk-palestinska konflikten blivit svårare än någonsin. Dessa terrorattacker är de största attackerna mot judar sedan andra världskrigets slut. Naturligtvis väcker det rädsla och ilska bland judar från hela världen, och vi bör visa stöd till offren. Samtidigt hör vi dagligen rapporter om anklagelser om krigsförbrytelser från den israeliska försvarsstyrkan (IDF), om attacker från IDF mot civila i Gazaremsan; oskyldiga människor där de flesta av de döda är barn. Det är därför naturligt och legitimt att människor som har känslor för Palestina, och till och med har personliga eller familjerelaterade kopplingar där, tillåts visa solidaritet med den palestinska nationen och offren i Gaza, och protestera mot detta krig. Att stödja Palestina betyder inte att motsätta sig Israel. Den palestinska flaggan är inte mer en symbol för hat än den israeliska flaggan. 

Många västerländska nationer har förklarat sitt stöd för Israel, några av dem har till och med förklarat att deras stöd är ovillkorligt. Men som ett resultat av detta krig har yttrandefriheten i väst kommit under attack. I exempelvis Frankrike och Tyskland har den palestinska flaggan definierats som en symbol för hat och förbjudits offentligt. Vi i Norden behöver därför se till att denna attack mot yttrandefriheten inte når oss här i Norden. 

Frågorna om Israel och Palestina är komplexa, känsliga och hatiska, och vi måste vara försiktiga med hur vi pratar om frågan, för att inte föda upp islamofobi eller antisemitiska känslor. Men ingen nation står över internationell rätt, och det är vår uppgift som fria demokratiska nationer att se till att alla krigsförbrytelser fördöms, särskilt om de begås av våra allierade. 

Om vi slutar tro att det är möjligt att kämpa för båda sidor, är allt hopp förlorat om att fred ska uppnås. 

Ungdomens Nordiska Råd konkluderar: 

  • Att Nordiska rådet upprepar sitt stöd för en tvåstatslösning i frågorna om Israel och Palestina. 
  • Att Nordiska rådet värnar om människors yttrande- och yttrandefrihet, rätten att protestera och visa solidaritet. 
  • Att den palestinska flaggan eller den palestinska keffiyeh-huvudduken inte kommer att definieras som hatsymboler. 
  • Att de nordiska länderna värnar om mänskliga rättigheter och internationell rätt och inte tvekar att villkorslöst fördöma alla krigsförbrytelser från vilken sida de än inträffar och förespråkar att de ansvariga lagförs. 
  • De Nordiska länderna ska arbeta för vapenvila och begränsa civila offer.