2024 – Et retfærdigt digitalt samfund – for os alle

Vi er som samfund i disse år vidne til teknologiske transformationer, hvis omfang vil skrive sig ind i historiebøgerne. Sociale mediers dominans, uoverskuelige og ukontrollerbare algoritmer samt endnu ukendt kunstig intelligens forandrer i øjeblikket vores forhold til os selv, til hinanden og til det samfund, vi er en del af. De teknologiske landvindinger har potentiale til at skabe frihed, fremskridt og flere muligheder, men som vi desværre allerede har set, har de også evnen til at splitte vores samfund, skade vores sammenhængskraft og sende endnu flere ud i dyb personlig armod. 

For hvad enten det er børn langt under de sociale mediers egne fastsatte aldersgrænser, der uden problemer opretter nye konti, data der kastes i retning af højestbydende uden, at man som bruger har mulighed for at overskue det, eller den massive mistrivsel, som i høj grad er drevet af den perfekthedskultur, sociale medier fremmer, så er konsekvenserne mangeartede. Det kræver handling fra politisk side. Alt for ofte er den teknologiske udvikling nemlig løbet fra den politiske vilje til at agere i tide. Det ønsker vi at tage et opgør med. 

UNR foreslår derfor, at de nordiske lande: 

  • Igangsætter en indsats for at øge den enkelte brugers ejerskab over egne data og værdien af disse, med henblik på at etablere en egentlig digital ejendomsret over egne data. 
  • For at imødegå de negative konsekvenser af digital teknologi bør emner som teknologiforståelse, digital etik, kunstig intelligens og trivsel på sociale medier indgå som en del af undervisningen i grundskolen. 
  • Ved lov indfører et krav om, at alt indhold, der er skabt af kunstig intelligens, skal markeres som værende lavet af AI. Ligeledes bør der stilles krav om, at kunstig intelligens skal angive en korrekthedsscore af sit output baseret på kilderne.