Sprog er grundlaget for kulturel identitet og bevarer samfundenes unikke historie, traditioner og værdier. I Norden er der stor sproglig mangfoldighed med over 20 talte sprog, hvoraf de fleste er små sprog og minoritetssprog. Minoritetssprog har dog stået over for systematiske udfordringer, som i høj grad har truet deres overlevelse. Tvungen assimilering, sprogforbud i skolerne og manglende fokus på sprogene i det offentlige rum har ført til, at nogle af disse sprog næsten er forsvundet.
De nordiske lande skal tage fat på disse udfordringer ved at iværksætte kraftfulde og målrettede tiltag for at beskytte og fremme små sprog og minoritetssprog. Der bør gives større økonomisk støtte til projekter, der værner om sprogene og kulturen i disse samfund. Dette indebærer investeringer i litteratur, film, teater og digitale medier på disse sprog. Ligeledes skal undervisningen i både sprogene og den kulturhistorie, der knytter sig til dem, styrkes. Der bør især fokuseres på sprogundervisning til dem, der tilhører minoriteter og ikke har haft mulighed for at lære deres sprog, ofte på grund af begrænsende sprogpolitikker.
Derfor skal Nordisk Råd:
- Øge bevillingerne til kulturelle projekter såsom litteratur, film og teater, der produceres på mindre nordiske sprog eller omhandler deres kultur.
- Øge undervisningen i nordiske minoritetssprog i hele uddannelsessystemet.
- Støtte uddannelse af lærere og udvikling af undervisningsmateriale på små sprog og minoritetssprog samt sikre adgang til dette materiale for de grupper, der taler sprogene.