2024 – Forhindre det nordiske biologiske mangfoldets sakte død

Naturen og det biologiske mangfoldet rundt om i de nordiske landene er sterkt truet. Dette forutsetter et styrket nordisk samarbeid for å bidra til en bærekraftig og mangfoldig fremtid for den nordiske naturen. SNUS erkjenner at det å bevare det biologiske mangfoldet er en global utfordring som krever samarbeid på tvers av landegrensene. Ifølge FN’s Global Assessment Report on Biodiversity and Ecosystem Services fra 2019, er opptil en million arter truet av utryddelse på grunn av menneskelig aktivitet. For å tydeliggjøre de mange utfordringene, og forhindre miljøforringelse, kreves det i større grad enn i dag koordinering, samarbeid og innsats på tvers av de nordiske landegrensene. De nordiske landene deler en felles naturarv og står overfor lignende trusler mot det biologiske mangfoldet, og derfor er et styrket nordisk samarbeid avgjørende for å oppnå bærekraftige løsninger. 

SNUS ønsker å arbeide for å fremme en felles nordisk tilnærming til rovdyrforvaltning. Ifølge Nordisk Ministerråd krysser omtrent 10% av ulvebestanden i Skandinavia landegrensene hvert år. Rovdyrenes overlevelse krever et samarbeid om bevaring av det biologiske mangfoldet, som innebærer en endret tilnærming til ivaretakelse av biologisk mangfold- miljøhensyn og artsmangfold må ivaretas. Å etablere en rådgivende nordisk rovviltnemnd, sammensatt av eksperter som biologer og jurister, for å utvikle felles retningslinjer for å bevare, beskytte og balansere bestandene av rovdyr. Dette vil inkludere koordinering av forskning samt utveksling av kunnskap og erfaring mellom landene. 

Nordisk samarbeid på dette området vil ikke bare bidra til å sikre en bærekraftig forvaltning av rovdyr, men det vil også respektere lokalsamfunnenes behov og bidra til å opprettholde økosystemene våre. SNUS ser på dette som et eksempel på hvordan en nordisk enhet kan skape konkret handling for å bevare den unike naturen. 

Därför yrkar vi på: 

  • att opprette en rådgivende nordisk rovviltnemnd bestående av fagfolk, som biologer og jurister, samt bønder og lokalbefolkning 
  • att fremme felles nordisk rovdyrforvaltning gjennom utvikling av felles retningslinjer og strategier 
  • att fordype koordineringen for forskning av rovdyrbestandene gjennom utveksling av kunnskap og best practices mellom landene