Vår politik

Ungdomens Nordiska råd är ett politiskt forum för unga i Norden, och en essentiell del av det nordiska samarbetet. Vi för in ungas röst i beslutsfattande processer, och lyfter fram viktiga frågor som rör ungdomar i Norden på dagordningen. Vår agenda skapas via den demokratiska processen som samlar hela den politiska ungdomsrörelsen i Norden. Vi arbetar över partigränserna för att föra ungas röst i beslutsfattandet.

Vi har under flera år arbetat för ett starkare nordiskt samarbete på miljö- och klimatområdet. Vi har antagit flera resolutioner som lägger vikt vid jämställdhet mellan könen, och påpekat hur viktigt det är att de nordiska public service-tv-kanalerna ska vara tillgängliga i hela Norden. Dessutom arbetar vi för att unga lättare ska ha tillgång till utbildning och arbete i de nordiska länderna, för förbättringar av utbildnings- och jobbprogram som Nordjobb och Nordplus, och ett gemensamt nordiskt studiekort som ger rätt till studentrabatter i hela Norden. Vi har även antagit resolutioner till stöd för homosexuellas rättigheter och kritiserat Färöarna för att inte skydda dessa rättigheter. År 2006 antog vi en resolution för att återuppta kommersiell valfångst på hållbara villkor. Vi har upprepade gånger påpekat att det är ett problem att de unga i Norden blir allt sämre på att förstå varandra. Därför vill vi att undervisningen i de nordiska språken stärks i hela Norden.

Beslutsfattande i nordiskt samarbete

Ungdomens Nordiska Råd är en permanent del av Nordiska rådet. Nordiska rådet är samarbetsorgan för de fem nordiska parlamenten i Danmark, Finland, Sverige, Norge och Island samt för de tre självstyrande områdena Färöarna, Grönland och Åland. Rådet grundades 1952 och har sedan dess tagit initiativ till och fungerat som ett rådgivande och kontrollerande organ i frågor som rör det officiella nordiska samarbetet. Nordiska rådet har 87 valda medlemmar. Rådsledamöterna sitter i de nationella parlamenten och väljs av parlamenten efter förslag från partigrupperna. Det förekommer inga direkta val till Nordiska rådet.

Förslag som vi lägger fram vidarebefordras till Nordiska rådet. Medlemmar i UNR:s styrelse deltar i Nordiska rådets medlemsorganisationers och utskotts möten, och vår president talar vid Nordiska rådets årliga session. Våra synpunkter hörs i Nordiska rådet och kan bidra till att skapa debatt bland nordiska ungdomar. På så sätt kan vi påverka Nordiska rådets resolutioner och därmed också den nordiska politiken.

Nordiska rådet, som leds av presidiet, sammanträder två gånger per år, temasessionen och den ordinarie sessionen, där de nordiska parlamentarikerna fattar beslut i frågor som de vill att de nordiska regeringarna ska hitta lösningar på. Vid den ordinarie sessionen väljs också president, vice president och presidiemedlemmar för det kommande året. Ordförandeskapet roterar mellan länderna.

Medan Nordiska rådet består av parlamentariker från alla Nordiska länder samt självstyrande områden, är Nordiska ministerrådet samarbetsorganen för de nordiska regeringarna. Ordförandeskapet i ministerrådet varar ett kalenderår i taget och roterar mellan de nordiska länderna enligt bestämd ordning, så att ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet och presidentskapet i Nordiska rådet alltid hålls av två olika länder åt gången.

Sakfrågor för politisk behandling

Sessionen

Sessionen är vårt högsta organ och hålls årligen i samband med Nordiska rådets session, alltid helgen innan i samma stad. Under vår session godkänns nästa årets verksamhetsplan och budget. Sessionen väljer ett nytt presidium och en ny president för UNR. Resolutioner som godkänns under vår session förs vidare till Nordiska rådets session