STÄLLNINGSTAGANDE Helsingfors, 4.2.2016
Antalet människor på flykt världen över har ökat och därmed och antalet asylsökande i Norden. I brist på samordning och delat ansvar har de nordiska ländernas åtgärder hotat undergräva det nordiska samarbetet och dess grundläggande värderingar. För hållbara lösningar behövs mer dialog och långsiktigt tänkande. Det nordiska samarbetet behöver en gemensam strategi för flyktingpolitik
Sedan sommaren 2015 har antalet asylsökande ökat markant i Europa, varav en förhållandevis stor del har sökt sig till de nordiska länderna. Situationen har skapat tryck såväl på gränserna som på mottagningsberedskapen i de berörda länderna. Varken inom EU eller Norden har någon gemensam fungerande lösning nåtts, och kommunikationen mellan regeringarna har på många vis varit bristande.
I en kapplöpning om att behöva motta minst antal människor har länderna hamnat i en spiral av åtstramade villkor för asyl, minskat humanitärt ansvar och ökad gränskontroll. Detta hotar undergräva fundamenten det nordiska samarbetet vilar på: fri rörlighet och gemensamma värderingar om solidaritet, öppenhet och mänskliga rättigheter.
Gränskontrollerna mellan Sverige och Danmark har rönt uppmärksamhet och skapat stora problem i Öresundsregionen, och åtgärderna har skärpts också på andra håll. Varken Danmark eller Sverige ser sig själva som länder som vill ha gränser mot varandra, men båda hänvisar till att situationen har krävt det. Ett gemensamt samtal måste komma igång för en gemensam flyktingstrategi.
Mängden asylsökande ser inte ut att avta inom en nära framtid, varav hållbara lösningar krävs framom tillfälliga nödåtgärder i asylpolitiken. Kriser, ohållbara levnadsvillkor och krig i andra delar av världen berör även Norden som följd av globaliseringen. Dess utmaningar och möjligheter berör alla de nordiska länderna gemensamt och bemötas genom samarbete – något regeringarna även undertecknat i sin vision för nordiskt samarbete 2014.
De nordiska länderna borde därför utveckla en gemensam strategi för asylsökande och flyktingar så att samarbetet mellan länderna kunde utökas och effektiveras, med utgångspunkten att trygga varje asylsökandes rätt till rättssäker prövning. Detta kunde också ena Nordens röst gentemot EU, för att finna en rättfärdig lösning på flyktingsituationen på EU-nivå. Insatserna för humanitärt bistånd, ekonomisk utveckling och fredssamtal i ursprungsländerna måste likaså fortgå och stärkas.
Mer information:
Anna Abrahamsson
President, Ungdomens Nordiska Råd
anna@su.fi
+358408311326