Uttalande från Ungdomens Nordiska Råd 20.9.2017, Reykjavik
Externa och interna hot mot nordbornas privatliv i tiden av digitalisering och internet har blivit större och mer allvarliga. Då vi i Norden har kommit långt med digitalisering av våra liv och samhällen, är det viktigt att säkerheten också följer med. Därför önskar vi att alla nordiska regeringar sätter större fokus på cybersäkerhet och skydd av privatlivet. Därför är det även viktigt att EU:s nya dataskyddsförordningen implementeras noga i nordiska länderna.
När personliga bilder, information eller data delas vidare utan samtycke är det ett stort övergrepp på den personliga friheten. Under de senaste åren har vi sett flera exempel på att statliga myndigheter hanterar känslig information med stor osäkerhet. Samtidig visade Wannacry-attacken att en del offentlig infrastruktur är sårbar mot attacker. Därför är det nödvändigt att ett större fokus läggs på skydd av kritisk infrastruktur, hantering av personlig data samt skydd av privatlivet. Som medborgare skall man alltid tryggt kunna överlåta sitt data till myndigheterna utan att vara rädd för läckage. Nordiska länder måste skapa trygga verktyg för att förvara, förvalta och överföra medborgarnas privata uppgifter.
För unga är det viktigt att man tryggt kan använda internet och överlåta sina uppgifter till en tredje part med förtroendet att dessa hanteras på säkert sätt. Ett större fokus på cybersäkerhet bör därmed inte begränsas endast till statliga myndigheter men bör också innefatta krav på privata aktörer, föreningar eller organisationers hantering av data. Om vi vill vara föregångare i digitalisering, måste vi också säkra att våra medborgare njuter av det högsta möjliga skyddet av deras privata uppgifter.
UNR vill att
- Nordiska länderna säkrar högsta möjliga skyddet för medborgarnas privata data, oberoende om den hanteras av offentliga eller privata aktörer.
För mera information:
Espen Krogh,
President, Ungdomens Nordiska Råd
+45 31664939 / Eskrogh@outlook.com
Jannica Renman
Koordinator, Ungdomens Nordiska Råd
+358 407748107 / unr@pohjola-norden.fi